Назад до новин

Молодіжний кооперативний форум у Болгарії

Міжнародне життя
Молодіжний кооперативний форум у Болгарії: «Молодь та кооперативне управління»
30 вересня в Софії (Болгарія) відбувся молодіжний кооперативний форум на тему: «Молодь та кооперативне управління». Участь у ньому взяла делегація від СООР Україна на чолі з виконавчим директором Укркоопспілки Олександром Шумановим.
Цього разу на зустрічі, яку організовував Центральний кооперативний союз Болгарії, обговорювалися проблеми, які стосуються молоді, зокрема її залучення до кооперативного руху, до управління кооперативними організаціями. Йшлося і про розвиток молодіжного кооперативного руху, налагодження комунікацій між поколіннями, про пошук нових шляхів та напрямів роботи.
Розвиток та підтримка молоді є одним із стратегічних пріоритетів у діяльності Кооперативів Європи. А намір Європейської Комісії призначити комісара з питань справедливості між поколіннями свідчить про те, що теми пріоритетності майбутніх поколінь та розв’язання молодіжних проблем набувають все більшого значення на європейському рівні.
Наші делегати отримали можливість виступити з промовами та презентаціями на цьому поважному форумі, в яких вони висвітлили діяльність кооперації України та стан молодіжного кооперативного руху в умовах війни.
Також говорили про те, як багато проблем і горя принесла війна в життя України загалом, і в діяльність споживчої кооперації зокрема. Адже величезна кількість молодих людей, серед яких і працівники кооперації, добровільно стали на захист Батьківщини, багато молоді, дітей, змушені були виїхати з країни, рятуючись від війни. Україна сьогодні переживає гостру демографічну кризу. А ті, хто живе і працює в Україні, навіть у тилових регіонах, фактично щодня потерпають від масованих обстрілів армією рф, багато кооперативного майна зруйновано.
Війна рано чи пізно закінчиться і післявоєнне майбутнє розбудовувати молодим. Тому так важливо, щоб у кооперативних лавах було багато активних юнаків та дівчат — саме від них залежатиме, яке майбутнє буде у кооперативного руху. Щоб зацікавлювати і приваблювати молодь у свої лави, для українських кооператорів надзвичайно важливий досвід міжнародних організацій, ті шляхи заохочення та мотивації для молоді, які там існують.
Загалом участь українських кооператорів у молодіжному форумі у Софії, спілкування із європейськими колегами — це новий досвід для нас, можливість усвідомити те, що ми робимо правильно, а від чого треба відмовитися чи вдосконалити.
У Софії представники СООР Україна відвідали ряд підприємств, які є частиною болгарської кооперації: бальнеологічну лікарню, завод з виробництву бутильованої води (третій у країні за обсягом виробництва), супермаркет та склад, у яких продається та зберігається продукція кооперативного виробництва.
Підсумком зустрічі у Софії стало підписання Резолюції молодіжного форуму, у якій усі учасники європейського молодіжного кооперативного руху зафіксували свій обов’язок активно працювати на благо кооперації та пропагувати принципи кооперативного руху.
Власна інформація