Назад до новин

Послання Президента CCW

Шановні кооператори,

6 липня світовий кооперативний рух відзначатиме 30-й Міжнародний день кооперативів, визнаний Організацією Об’єднаних Націй, який загалом є 102-м Міжнародним днем кооперативів. У 2024 році він відзначатиметься під гаслом “Кооперативи будують краще майбутнє для всіх”.
Це ідеальна можливість для нашого різноманітного руху продемонструвати поточні та історичні успіхи кооперативів у створенні інклюзивного та сталого зростання, а також у просуванні досягнення Цілей сталого розвитку ООН (ЦСР).

Будучи однією з найстаріших і найбільших бізнес-мереж у світі, кооперативний рух протягом 180 років з часу заснування Рочдельських піонерів перебуває в авангарді трансформаційних і прискорених змін. Застосовуючи модель, орієнтовану на людей, засновану на цінностях і принципах, кооперативи захищають відносини з громадою, розвивають місцеві ресурси, виступають за соціальну відповідальність і впроваджують стійкі та довгострокові бізнес-практики.

Споживчі кооперативи є невіднятною частиною цього процесу, оскільки члени CCW щодня працюють над покращенням життя 75 000 000 членів – пайовиків у 23 країнах світу. Наш успіх виходить за рамки вражаючих економічних результатів. Ми боремося з деградацією довкілля та сприяємо соціальній згуртованості та інклюзії. Ми служимо нашим членам і дбаємо про місцеві громади, збільшуючи наявність і доступність продуктів харчування, що має вирішальне значення в нинішні часи фінансових викликів. Для цього ми співпрацюємо з нашими партнерами по всьому ланцюжку створення вартості для переходу до стійких та сталих продовольчих систем.

У звіті Генерального секретаря ООН про роль кооперативів у соціальному розвитку за 2023 рік визнається, що кооперативи сприяють економічному та соціальному розвитку, особливо маргіналізованих соціальних груп. ООН закликає національні уряди підтримувати кооперативи з метою збільшення їхнього соціального, екологічного та економічного внеску.

На знак визнання цих та багатьох інших досягнень кооперативної економіки Організація Об’єднаних Націй оголосила 2025 рік другим Міжнародним роком кооперативів. Безсумнівно, це підвищить глобальну обізнаність і видимість нашої моделі та надасть поштовх для нашої співпраці з політиками.

Зі 102-м Міжнародним днем кооперативів!

Проф. Петар Стефанов

Президент CCW