Назад до новин

Привітання з нагоди міжнародного дня кооперації від Президента Euro Coop Матіаса Фідлера

Шановні колеги, друзі!
6 липня разом із кооперативами всього світу ми відзначаємо Міжнародний день кооперативів. Цьогорічна тема — «Кооперативи будують краще майбутнє для всіх», співзвучна із девізом Саміту майбутнього Організації Об’єднаних Націй. Він звучить так: «Багатосторонні рішення для кращого майбутнього». Це засвідчує, що кооперативи не тільки сьогодні працюють задля своїх членів, їх діяльність ефективна і в майбутньому. Чому? Бо майбутнє є тільки у сталих, надійних компаній. За останні роки ми довели, що кооперативи задовольняють потреби у вирішенні проблем екології, економіки, соціальної сфери — все це має велике значення для майбутнього.
Кооперативи також працюють задля майбутнього молоді. Тому важливо надихати її на роботу в кооперативах і заохочувати до реалізації власних ідей у нових кооперативах. Для цього треба знати цінності та принципи кооперативів. Тож наше завдання — популяризувати кооперативні ідеї ще й на освітніх теренах. Освіта — це ключ до кращого майбутнього. І українська споживча кооперація, яка має цілу освітню галузь із університетами та коледжами, робить це чудово.
У нинішній час, коли Україна зазнала нападу росії, молодому поколінню нелегко будувати майбутнє. Бо майбутнє завжди пов’язане з надією на краще життя. Але важливо дати цю надію саме зараз, щоб мотивувати молоде покоління працювати над своїм майбутнім. Початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу є важливим кроком у цьому напрямі.
Цьогорічний девіз нашого професійного свята треба розглядати як девіз у ширшому контексті. Тому, коли мова йде про краще майбутнє для всіх, то у полі зору повинні бути всі люди світу. Зокрема і ті, які живуть на Глобальному Півдні. Адже у Європі ми їмо фрукти, шоколад і каву, які вирощують, виробляють і завозять з Африки або Південної Америки. Ми носимо одяг, зроблений в Азії, наші мобільні телефони мають деталі, зроблені в різних країнах світу. Права людей, які виробляють товари для європейського ринку, часто не захищені належним чином. Споживчі кооперативи тут показують дуже хороший приклад. Бо справедлива торгівля завжди відігравала важливу роль для забезпечення різного асортименту продукції. А наші цінності та принципи базуються на співпраці між кооперативами. І ми вже маємо багато хороших результатів у цьому напрямі і будемо так продовжувати.
Разом ми можемо багато чого досягти за допомогою внеску кооперативів у краще майбутнє для всіх.
Я бажаю всім вам щасливого Міжнародного дня кооперативів і світлого майбутнього для України та її народу!